DOLAR 32,5933 0.35%
EURO 34,8328 0.27%
ALTIN 2.495,330,45
BIST %
BITCOIN 21047925,30%
Çankırı
13°

AÇIK

13:09

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

84 okunma

“Afet öncesinde yapılan 1 birimlik hazırlık, afet sırasındaki 7 birimlik maliyete bedel!”

ABONE OL
1 Aralık 2022 18:10
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çankırı’da Yeni Gün

Çankırı AFAD İl Müdürlüğüne ataması yapılan Ahmet Matur, basın mensupları ile bir araya gelerek yapılan ve gerçekleştirilecek olan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

2017-2021 tarihlerinde Çankırı İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Planlama, Zarar Azaltma ve İyileştirme Şube Müdür Vekili olarak da Çankırı’da görev yapan Ahmet Matur, 16 Kasım 2022 tarihinde AFAD İl Müdürü olarak atanmıştı.

Müdür Matur, dün basın mensupları ile bir araya geldi. Matur basın toplantısında, “Bu yıl içinde eğitim programlarını tamamlamak, yıl sonu raporlarını hazırlamak ve kurum olarak önümüzdeki yıla güçlü şekilde girebilmek için hizmetimize hızlı şekilde devam ediyoruz. İçişleri Bakanlığımız tarafından 2020 yılı “Afet Hazırlık Yılı”, 2021 yılı  “Afet Eğitim Yılı”, 2022 yılı ise “Afet Tatbikat Yılı” olarak ilan edildi. Bu yıl tatbikatlara önem verdik. Ülke genelinde 50 binin üzerinde tatbikat gerçekleştirdik. Kasım ayında “Çök, Kapan, Tutun” tatbikatı ile Türkiye tarihinin ilk ulusal tatbikatını gerçekleştirdik. Yılı başarı şekilde tamamladığımızı düşünüyorum.” ifadelerine yer verdi.

Yeniden yapılanma çerçevesinde kapasite artırımına gittiklerini dile getiren İl Müdürü Matur, “AFAD Müdürlüğü olarak bulunduğumuz görevlerle ilgili kapasite artırımına gittik. Çankırı’da 8 olan arama kurtarma teknisyen sayımızı 18’e çıkardık. Ekibimizi 7/24 saat görev alacak şekilde bu yıl inşa ettiğimiz binamızda hazır olarak tutuyoruz.  Önümüzdeki kış mevsime var. Ilgaz-Çerkeş hattı için ekibimizi şuan eğitime aldık. Geçtiğimiz hafta meydana gelen Düzce depremi ile ilgili de ekibimizi Düzce’ye gönderdik. 50 personelimizden bir çoğu görevde. Bazı arkadaşımız Ankara’da, 4 kişi Suriye’de, 8’i gönüllü 17 kişi Düzce’de iyileştirme çalışmalarına devam etmekte.” şeklinde konuştu.

En büyük temennilerinin afetsiz ve risksiz günler olduğunu da dile getiren Matur, “Temennimiz afetsiz bir şekilde , risksiz bir şekilde;  afeti değil de riski yöneterek mevcut tehlike, kapasite, potansiyeli göz önünde bulundurarak çalışmalarımızın yüzde 90, belki de daha fazlasını afetlerde değil de, afet öncesi hazırlık çalışmalarına ağırlık vererek gerçekleştirebilmek. Geçmiş yıllarda gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar bize gösteriyor ki afet durumunda yapılan çalışmanın 7’de 1’i afet öncesi hazırlığa verilirse biz o afetlerde daha az zarar göreceğiz. Afet öncesinde yapılan 1 birimlik hazırlık, afet sırasındaki 7 birimlik maliyete bedel diyebiliriz.” dedi.

Ahmet Matur, “2023 yılı içerisinde de kapasite artırımına giderek araç envanterimizi genişleterek şehrimize, destek illerimize ve ihtiyaç halimde tüm ülkeye destek olacak şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.  Yılın başında oluşturduğumuz 120 personelden oluşan  “Yerel Destek” ekimimiz var. Bir afet bölgesine gittiği zaman botu, çizmesi, kıyafeti vs tamamı hazır. Ekimiz Bartın ve Ankara Akyurt’ta meydana gelen sel olayında görev yaptı. AFAD Gönüllüleri’nin oluşturduğu bir ekimiz de var. Şehrimizde afet öncesi, sırası ve sonrasındaki çalışmalarımızı başarıyla sürdürüyoruz. Elimizde bulunan malzemelerimiz son model, teknolojik ve Avrupa standartlarını uygun. Herhangi bir afet durumunda aksaklıklara sebebiyet vermeyecek araçlar. Bir afet durumunda Germece köyü üzerinde 30 stokluk konteynerimiz var. Alt ve üst yapısı, çevre düzenlemesi tamamlanmış durumda. Merkezde ise konteynerin taşınması, maliyeti, afet durumunda İl’e sevkiyatı ve çok zaman kaybettirmesi sebebiyle afet anında ilk etapta çadırları düşünüyoruz. Çünkü bir TIR bir konteyner getirirken aynı anda binlerce çadırı sevkiyat yapabilecek. Önem verdiğimiz ilk etapta insanların mağdur olmadan başını sokabileceği bir yerin olması. Çadır stokumuz Türkiye’nin tamamında mevcut. Konteynerde Dünya genelinde bir sıkıntı var. Afet dışında vatandaşın talebinin artması nedeniyle almak isteyen kişiler bile önümüzdeki aylara randevu alabiliyor. Öncesinde yüksek fiyatlardan yakınan insanlar şimdi yüksek fiyatı vermesine rağmen istediği hizmete anında ulaşamayabiliyor. Afet öncesinde bazı alanlara konteynerler yerleştirmeyi düşündük ama afetin nerden vuracağı belli değil. Afet sonrası 16 metrekarelik aile tipi çadırımızı kurulum süresi 15 dakika. 5-6 ekibin girdiği bir alanda kısa sürede kurulumu gerçekleştirebiliriz.  Acil Durum Toplanma Alanı ve Barınma Alanı’nı olmak üzere 2 yer tespit etik” şeklinde konuştu.

AFAD Çankırı İl Müdürü Ahmet Matur’un yeni görevinin hayırlı olmasını ileten basın mensupları, hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından AFAD binasından ayrıldı.

Muhabir: Şeyma Nur Duran

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.