DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST %
BITCOIN 20797452,82%
Çankırı
12°

PARÇALI BULUTLU

13:08

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

89 okunma

“Önemli olan canlıyı kurtarmak, yaşatmak”

ABONE OL
12 Şubat 2020 10:35
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çankırı’da Yeni Gün

Çankırı Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından Çankırı Merkez Buğday Pazarı  Mahallesi Somaki Bulvarı Saray 3 Apartmanı 8/A adresinde Hayvan Hastanesi açılmıştı. Çankırı Hayvan Hastanesi’nde dün bir basın toplantısı düzenlendi.

Düzenlenen basın toplantısında konuşan Çankırı Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ömer Çendek, “Ülkemizde yaşanan son aylardaki felaketler, yine şehitlerimiz, gazilerimiz ülkemiz için hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet, yaralılar acil şifalar. Bundan sonra böyle felaketler yaşamayız inşallah.” dedi.

Çankırı Hayvan Hastanesinin yaklaşık 3 ay zaman zarfında açıldığını ve sürecin devam ettiğini söyleyen Çendek, “Çankırı ilimizin coğrafyasına baktığımız zamanlarda Kızılırmak havzası haricindeki tüm ilçelerimizde hayvancılıkla istihdamını sağlayan ette ve sütle geçim kaynağını sağlayan üreticilerimiz, çiftçilerimiz işletme sahiplerimiz mevcut. Hem hayvan varlığını artırmak hem hayvan ıslahını kaliteli hale getirmek için birlikler noktasında bugüne kadar yapmış olduğumuz hizmetler halen devam etmektedir.

Hastanemiz bugünkü vermiş olduğu hizmetler, çeşitli hastalıklardan, buzağılar ölmesin sloganıyla başlatılan proje dahilinde özellikle ilimizdeki hayvancılığın buzağıların korunması tedavisi yaşatılabilirdik noktasında ve en çok hayvancılığa mera otlaki olması, tarihimize baktığımızda atalarımızın hayvancılıkla geçimini sağlaması, Karadeniz Ilgaz kurşunlu Çerkeş Atkaracalar güzergahından geçmesi,  hastalıkların yoğun olması sebebiyle yönetimdeki arkadaşlarla birlikte dedik ki olması gereken bir hastane açmamız noktasında karar verdik o karar doğrultusunda hastanemiz hizmet vermeye devam ediyor.” ifadelerine yer verdi.

Türkiye’deki dördüncü hastaneyi açtıklarını vurgulayan Ömer Çendek, “Türkiye genelinde üniversitelerin dışında özel hastanelerin dışında özellikle pet uygulamasının dışında yani büyük baş hayvancılıkta biz Türkiye de 4. Hastaneyi Çankırı’ya açtık ilimiz için işletme sahipleri için hem de bölgesel bir hastane olmuş oldu şu anda. Türkiye’de 4. Hastaneyi açan Çankırı olduğu için Çorum’dan yaklaşık 80 civarında buzağı gelmiş. Kastamonu Tosya bölgelerinden 26 buzağı gelmiş. Bizim il olarak da daha önce buzağıların hastalıklarını devamlı Ankara veya serbest çalışan hekim arkadaşlarla mücadele vardı ama şimdi hastanemiz olunca yeni cihazları aldık buraya. Bunlarla ilk müdahaleyi yapmaktayız.

Pet uygulaması yapıyoruz. Tüm gelen hayvanların pet uygulamasında 14 farklı tür hayvana bakmışız 3 yabani hayvana, büyük baş ve küçük baş 6 tür hayvan hastanemize gelmiş.

İhbarlı hastanemizden çıkan hekimle 650 müdahaleye gitmişiz işletmelere. Bize gelen vakalarda 1480 olmuş.

Sahada 4 hekimimiz var 1 uzman doktor var. Pet uygulamasında 1 cerrah doktor 6 hekimle görev yapmaktayız.

Pet ve büyük baş hayvanda 40’ın üzerinde ameliyat yapmışız.” şeklinde konuştu.

Yeni sistem kurduklarını da söyleyen Çendek, “Yeni bir sistem kuruyoruz. Benim buzağım hasta, buzağımız alabilirmisiniz diye bize ulaşanlara biz evinden buzağıyı alıp buraya getirip muayene edebiliyoruz.

Şu anda bölge hastanesi konumundayız. Çorumda Kastamonu da çubukta yok. Ankarada var en yakın. Memleketimize iyi bir hizmet olduğunu düşünüyorum. 3 aylık zamanda bu kadar çok müdahale yaptık. Keşke hayvanlarımız hasta olmasa sağlıklı olsa ama buda farklı bir durum. Hekimlerimiz uzmanlar.” dedi.

Başarı oranının yüzde 90 civarında olduğunu belirten Ömer Çendek, “Başarı oranımız yüzde 90 civarında. Cihazlarımızla hayvanın kanını alıyorsun hangi virüs bakteri var onu gösteriyor. Bunlar ilk müdahaleler ne kadar düzgün edilirse o kadar başarılı sonuçlar alabiliyoruz. Böyle bir hizmeti çankırıya kazandırmış olduk inşallah süreci iyi götürebiliriz. İyi bir iş yaptığımızı düşünüyorum. Tek sıkıntımız yer nokrasında bir sıkıntımız var yer biraz dar oldu. Dar olması sebebiyle öyle bir zaman oluyor ki yığılmalar oluyor bununla ilgili çevre yolu kenarında arsamız var bunla ilgili hastaneyi büyütme genişletme adına burayı da yaptığımızda hem ilimiz hem de bölgemize daha iyi hizmet vereceğiz

Önemli olan canlıyı kurtarmak, yaşatmak. Bu bağlamda da sektörde güzel bir şekilde birliğimiz adına ilimize hizmet vermeye devam ediyoruz.” dedi.

Kar amacı gütmeyen bir hastane olduğunu söyleyen Çankırı Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ömer Çendek, “Kar amacı gözetmeksizin, sadece harcama kaleminden ne harcadıysanız bunu alırsınız afaki bir durum söz konusu olmaz buralar hizmet birlikleri. Onun için kar payı diye bir şey söz konusu yok. Masrafların dışında ekstra bir ücret yok. Maliyet ne ise o ücret alınıyor.

24 saat açık bir hastaneyiz. Hem ilçelerimiz hem de iller noktasında gelen hayvanlar için 24 saat hizmet veren yeriz.

Kapsam olarak geniş kapsamlı ameliyathanemiz var.

Hastanemizde 12 personelle hizmet veriyoruz.

Çankırı da hayvancılıkla uğraşan herkes bizim buraya gelebilir, ilgili kurumlar, yetkililere serbest veterinerler burayı kullanabilirler. Sonuçta halka hizmet veren bir kurumuz

Çankırı da ilk defa taşıma sistemi çok güzel bir sistem. Ambulans şeklinde bir araç alabilirsek ilimize daha iyi hizmet verebiliriz. Ekipmanlar pahalı. Gelen ilgiye göre talep fazla.” şeklinde konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.