DOLAR 32,3661 0.14%
EURO 35,0515 -0.16%
ALTIN 2.321,680,13
BIST %
BITCOIN 22927182,85%
Çankırı
14°

HAFİF YAĞMUR

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

160 okunma

“Çiftçimizin gübresiz üretim yapması felakettir”

ABONE OL
29 Ocak 2021 09:47
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çankırı’da Yeni Gün

Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli Çankırı’nın güncel durumu hakkında basın açıklaması yaptı. Başkan Gamzeli Çankırı’da üretime zarar veren pandemi sürecinde yapılan fahiş fiyat artışlarının sofralara yansıyacağını vurguladı.

Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada, “Bütün dünyanın insanlığın en büyük endişesi kuraklıktır. Son aylarda yağışların olmaması bizlerin ve basının sıkça gündemindeydi, İklim değişikliğinin etkisi ile dört mevsim iki mevsime düştü. Baharlar ortadan kalktı.Ilık geçen kışlar ve sıcak geçen yazlar yoşıyoruz. Ülkemizde 1 Ekim-31 Aralık 2020 döneminde yağışlarda normaline göre Yüzde 48, geçen yıla göre Yüzde 34 azalma oldu. Son aylarda yağışların yeterli olmaması bizleri hayli korkutmuştu, Son yağan yağışlar bizlerin bi nebze olsun içimizi rahatlattı. Buğday ve arpa da 2/3   çimlenme olurken, 1/3 toprakta kaldı. Ümit ediyoruz ki önümüzde aylarda da bereket yağmurlarından Ülkemiz ve ilimiz toprakları da nasibini alır. Bitkimiz de gelişimini tamamlayarak, bizlere bereketi yaşatır. İçinde bulunduğumuz kuraklık tehlikesine karşı tüm çiftçilerimize mutlaka tarım sigortası ve kuraklık sigortası yaptırmalarını öneriyorum.Tarsim yetkililerinden ise Köy bazlı kuraklık değil de parsel bazlı kuraklık uygulamalarını talep ediyoruz.

“Gübrede % 70 ile 90 arasında fahiş artış yaşıyoruz”

Üre gübresi fiyatında Aralık ayından bu yana yüzde 30,4’Iük, geçen yılın Ocak ayına göre ise yüzde 70’Iik bir artış yaşandı. Geçen yıl Ocak ayında tonu 1765 lira, Aralık ayında tonu 2 bin 300 lira olan üre gübresi bugün 3 bin liradan satılıyor. Diğer gübrelerden amonyum nitrat (yüzde 26) fiyatı aylıkta Yüzde 17 yıllıkta Yüzde 63,4, kompoze gübre (20.20.0) fiyatı ise aylıkta yüzde 16,2 ve yıllıkta yüzde 54,8 arttı. Gübre tarımsal üretimdeki en önemli girdilerden biridir ve üretimi yüzde 50’ye kadar artırabilmektedir. Yoğun gübre kullanımının başlayacağı önümüzdeki günleri düşünerek. üretimin aksamaması için artan gübre fiyatlarına acilen müdahale edilmelidir.

Buğday ve arpada kuraklıktan dolayı zaten üretim düşüklüğü beklenirken, bir de yeterli gübre kullanılmaması dolayısıyla üretimin daha da azalmasına meydan verilmemelidir.  Tanm sektörü açısından yüksek girdi maliyetlerine yönelik sorunlar 2021 yılında da çiftçinin en büyük sıkıntısı ve çıkmazı olarak karşımızda duruyor. Önceden gübre fiyatlarındaki artış da kur bahane edilmekteydi. Kur Yükselirken aynı hızda artan girdi fiyatları, kur gerilerken bırakın aynı oranda düşmeyi, yakın bir oranda dahi gerilemiyor.

Fiyatların haıen artış göstereceği söylentileri bizleri tedirgin ediyor, konu ile ilgili yetkili merciler gübre artışlarına dair bir tedbir alması gerekmektedir.

Artan maliyetler üretimi ve rekolteyi olumsuz etkileyecektir. Bu fiyatlarda gübreyi çoğu çiftçimiz kullanamamaktır. Çiftçimizin gübresiz üretim yapması felakettir.

“Yerli üretimin daha çok önem kazandığı pandemi döneminde tarımsal üretim sekteye uğratılmamalıdır”

Acilen bu artışın önüne geçilmelidir. Çiftçi Kooperatifi olan Tarım Kredi Çiftçilerine ucuz gübre temin etmelidir. Acilen bu fahiş artışa müdahale edilerek durdurulmalıdır. Maliyetlerdeki artış Çiftçiye verilen desteklere yansıtılarak aynı oranında desteklerde artırılmalıdır. Kıymetli arkadaşlar; Hayvancılıkta besi yem fiyatları yüzde 42 oranında arttı. Biz hayvanlarımızın kesimhanelere gitmesini istemiyoruz. Sektörde yaşanan sorunlar nedeniyle yüksek maliyeti karşılayamayan üreticilerin damızlık hayvanlarını kesime sevk etmesine neden olmaktadır.  Acilen besiciye yem desteği verilmelidir.

“Bitkisel üretim ve hayvancılık maliyetlerindeki artışın sofralarımıza yansıması kaçınılmazdır”

Değerli Arkadaşlar; FART Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ve Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında; Devletimiz Çiftçiye makine ekipman alımında destekler sağlıyor. Ama bakın destekler açıklandığı gün 3 liralık malzeme aynı gün 5 liraya çıkıyor. Çiftçi yapılan destek başkalarının cebine giriyor.

Değerli Arkadaşlar; Hükümetimizden Çiftçi borçları için gerek odamız, gerek Üst birliğimiz TZOB sürekli Çiftçi borçlarının ertelenmesi talebinde bulunduk. Fakat beklediğimiz erteleme gerçekleşmedi.

Bankalar, mevzuatları çerçevesinde yapılandırma kolaylıkları sağlasa da, yüksek faiz oranları ile yapılan yapılandırma çiftçilere daha çok zarar vermektedir. Çiftçinin geleceğe yönelik borcu katlanarak artmaktadır. Aslında, çiftçimiz borcunu tamamen ödemek istemektedir.

Çiftçilerin bunu yapabilmesi için de, tüm bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları, Faizsiz ertelenerek 5 yıl gibi uzun vade ödeme imkan sağlanmalıdır.Ülkemizde üretimin devam etmesini istiyorsak; Çiftçimizi bu zor durumdan kurtarmak zorundayız.

“Pandemi süreci, Tüm insanlara üretimin ve üreticinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlattı”

Pandemi sürecinde; Fedakar çiftçilerimiz, Üzerine düşeni yaparak, tüm zorluklara göğüs gererek, tarlası nda, bağında, bahçesinde, ahırında, ağılında çalışmaya ve üretmeye devam ederek, bizleri hiçbir üründen mahrum etmemiştir. Çiftçilerimize teşekkür ediyorum. Üretimin devam etmesi için Sayın Cumhurbaşkanımızdan biz Çiftçilere Destekler yönünde Müjdeler bekliyoruz” ifadelerine yer verildi.

Çankırı Ziraat Odası Başkanlığı’nda gerçekleştirilen basın toplantısına Yapraklı Ziraat Odası Başkanı Bekir Hürşit, Kızılırmak Ziraat Odası Başkanı İbrahim Çakmak, Şabanözü Ziraat Odası Başkanı Mustafa Özcan, Eldivan Ziraat Odası Başkanı Özcan Özkan, Kurşunlu Ziraat Odası Başkanı Faik Derelli, Çerkeş Ziraat Odası Başkanı Sabri Doğdu, Korgun Ziraat Odası Başkanı Osman Karatekin ve Ilgaz Ziraat Odası Başkanı Hasan Çakır katıldı.

Haber: Sedat Osman  KOÇ

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.