DOLAR 32,3782 0.18%
EURO 35,0279 -0.18%
ALTIN 2.324,800,24
BIST %
BITCOIN 2257774-0,98%
Çankırı
14°

AÇIK

13:15

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

57 okunma

“Hekim muayenelerinizi ve vücudunuzun sesini ihmal etmeyin”

ABONE OL
16 Aralık 2021 18:14
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çankırı Özel Karatekin Hastanesi Uzm. Dr. Tuğba Öztürk diyabet ile ilgili önemli bilgilendirmede bulundu;

“Halk arasında şeker hastalığı olarak tabir ettiğimiz Diabetes Mellitus, genel olarak kanda glukoz (şeker) seviyesinin normalin üzerine çıkmasıdır. Vücudumuzda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insulin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Sonuç olarak kişi, yediği besinlerden kana geçen şekeri yani glukozu kullanamaz ve kan şekeri yükselir.

Dünyada ve ülkemizde en sık rastlanan hastalıklar arasında yer almaktadır. Uluslararası Diyabet Federasyonu’nun sağlamış olduğu istatistiki verilere göre her 11 yetişkinden biri diyabet hastalığına sahip olmakla birlikte her 6 saniyede 1 birey diyabet kaynaklı sorunlar nedeniyle hayatını kaybetmektedir.

Diyabette 2 tür ile karşılaşmaktayız. Peki nedir bu türler?

Tip 1 Diyabet

Tip 1 Diyabet (İnsüline bağımlı diyabet), vücudun kan şekerini kontrol etmek için yeterli miktarda insülin hormonu üretememesi durumudur. Genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkan, pankreasta insülin üretiminin yetersiz olması veya hiç olmaması kaynaklı ve dışarıdan insülin alımının zorunlu olduğu diyabet hastalığı türüdür.

Tip 2 Diyabet

Tip 2 diyabet, Hücrelerin kan şekerini düzenleyen insülin hormonuna karşı duyarsızlaşması sonucunda görülen diyabet hastalığı türüdür. Kandaki şeker seviyesinin (glikoz) çok yüksek olmasına neden olan ve oldukça yaygın bir durumdur. Ancak Tip 2 diyabetin belirtileri insanları her zaman kötü hissettirmediği için kolaylıkla fark edilmeyebilir.

Aşırı kilo, hareketsiz yaşam tarzı, stres, bazı ilaçlar ailede şeker hastalığı görülmesi ve ilerleyen yaş, Tip 2 diyabetin nedenleri arasındadır.

Şeker hastalığı (Diyabet) belirtileri genel hatlarıyla aşağıdaki şekillerde karşımıza çıkmakadır;

Halsizlik ve yorgunluk hissi.

Hızlı, istemsiz kilo kaybı veya kilo alımı.

Çok su içme.

İştah artışı.

Sık idrara çıkma.

Bulanık görme.

Ayaklarda uyuşma ve karıncalanma şeklinde rahatsızlık hissi.

Yaraların normalden daha geç iyileşmesi.

Ciltte kuruluk ve kaşıntı.

Ağızda aseton benzeri koku oluşumu.

Şeker Hastalığı (Diyabet) Tedavisi

Diyabet tedavi yöntemleri, hastalığın türüne göre farklılık gösterir. Örneğin, Tip 1 diyabette insülin tedavisi ile birlikte tıbbi beslenme tedavisi titizlikle uygulanmalıdır. Şeker hastalığı kronik bir hastalıktır ve kesin bir tedavisi yoktur. Ancak kan şekeri seviyesinin normal sınırlarda tutulabilmesi, hastalığın kötü etkilerinin (komplikasyonların) en aza indirgenmesi açısından oldukça önemlidir.

Bunun için düzenli hekim muayenesinin, hasta eğitiminin, hastanın kendi kan şekerini kontrol etmesinin, sağlıklı beslenmenin ve yeterli egzersizin uzun vadede ortaya çıkan komplikasyon riskinin azaltılması için önemi büyüktür.

Her zaman tüm meslektaşlarımın da söylediği ve bizim de vurguladığımız en önemli konu erken teşhistir. Hekim muayenelerinizi ve vücudunuzun sesini ihmal etmeyin. Hepinize sağlıklı günler diliyorum ” diyerek cümlelerine son verdi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.