DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST %
BITCOIN 20741950,51%
Çankırı
16°

KAPALI

04:36

İMSAK'A KALAN SÜRE

141 okunma

“Hilal-i Ahdar”

ABONE OL
1 Mart 2021 09:42
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çankırı’da Yeni Gün

Yeşilay’ın kurulduğu hafta, Yeşilay haftası olarak kutlanmakta ve çeşitli etkinliklerle sağlıklı yaşam konuları aktartılmaktadır. Peki, Yeşilay ne zaman kuruldu? Yeşilay Haftası ne zaman?

YEŞİLAY HAFTASI

NE ZAMAN?

Yeşilay Haftası; Yeşilay 5 Mart 1920 tarihinde kurulduğu için Mart’ın ilk haftası, 1-7 Mart’ta kutlanan haftadır.

Yeşilay 101 yaşında, nice sağlıklı nesillere!

Alkolle mücadele amacıyla 101 yıl önce, 5 Mart 1920 yılında Hilal-i Ahdar adıyla kurulan; ilerleyen zamanlarda bu mücadele alanına sigara, uyuşturucu madde, kumar ve teknoloji bağımlılığını ekleyen Yeşilay, asırlık geçmişinden güç alarak toplum sağlığı için sorumluluklarının bilinciyle faaliyetlerini sürdürüyor. Her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanan Yeşilay Haftası’nı vesile kılarak toplumun bağımlılık konusunda bilinç ve farkındalık düzeyini artırmayı hedefliyor.Bu yıl 100. yılını kutlayan Yeşilay “Nice sağlıklı nesillere!” konseptiyle yüzbinlerce gönüllüsünü de harekete geçirerek Türkiye’nin dört bir yanında yapılan kutlamalar ve etkinliklerle herkesi hem bilgilendirecek hem de doyasıya eğlendirecek.

YEŞİLAY HAFTASI NEDİR?

Yeşilay Haftası; Yeşilay 5 Mart 1920 tarihinde kurulduğu için Mart’ın ilk haftası, 1-7 Mart’ta kutlanan haftadır. Yeşilay Haftası’nda alkollü içkilerin, sigaranın, alkolun uyuşturucuların topluma, aileye, bireye zararları anlatılır.

YEŞİLAY NEDİR?

Yeşilay 5 Mart 1920’de, İstanbul’da psikiyatrist Mazhar Osman ve arkadaşları tarafından kuruldu.Yeşilay, 1920’de İngiliz işgal güçlerinin İstanbul Limanı’na gemilerle getirdiği binlerce kasa alkollü içkiyi gençlerimize bedava dağıtıp onları zehirlemesine, işgale karşı direnişi kırarak özgürlüklerini ve onurlarını ellerinden almak istemelerine karşı alkollü içkilerle mücadele amacıyla dönemin Şeyhülislam’ı İbrahim Haydarizade’nin himayesinde Dr. Mazhar Osman Uzman ve arkadaşları tarafından Padişahın izniyle 5 Mart 1920’de İstanbul’da “Hilal-i Ahdar” adıyla kurulmuştur. Yeşilay’ın kurulduğu 1 – 7 Mart tarihleri ülkemizde Yeşilay haftası olarak kutlanmaktadır.”Hilal-i Ahdar” ismi daha sonra “Yeşil Hilal” ve “Yeşilay” olarak değiştirilmiş, 1934 yılında Atatürk’ün Cumhurbaşkanlığı, İsmet İnönü’nün Başbakanlığında Bakanlar Kurulu kararıyla Yeşilay’a “kamuya yararlı dernek statüsü” verilmiştir.Yeşilay’ın ilk kuruluş amacı alkol bağımlılığıydı. Zamanla sigara, uyuşturucu madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı olmak üzere 5 alan Yeşilay çalışma alanı oldu.Yeşilay okullarda eğitim programları ve etkinlikleriyle yer alıyor. Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) ile Yeşilay Türkiye’deki tüm okullarda yaş gruplarına uygun olarak bağımlılık bilgilendirme eğitimleri veriyor. Benim Kulübüm Yeşilay projesiyle, okullardaki Yeşilay kulüplerini canlandırıyor, öğrencilerle birlikte duvar boyama etkinlikleri yapıyor, okul panoları hazırlıyor. Okullara broşür, afiş gönderiyor. Öğrencilere yönelik Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek yetenek yarışması düzenliyor.

YEŞILAY’IN VIZYONU

Kuruluşunun ikinci yüzyılına girerken bağımlılıkla mücadelede ulusal ve uluslararası düzeyde öncü rol oynayan bir Yeşilay.

YEŞILAY’IN MISYONU

Yeşilay, insan onurunu ve saygınlığını temel alan, toplumu ve gençliği ayrım gözetmeden zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışan, milli ve ahlaki değerleri gözeterek ve bilimsel metotlar kullanarak tütün, alkol, uyuşturucu madde, teknoloji, kumar vb. bağımlılıklarla mücadele eden; önleyici ve rehabilite edici halk sağlığı ve savunuculuk çalışmaları yürüten bir sivil toplum kuruluşudur.Yeşilay’a gönüllü olmak için yesilay.org.tr web sitesinde yer alan Gönüllü Formunu doldurabilirsiniz. Gönüllülerimize sürekli bilgilendirme yapmaktayız. Gönüllülerimiz etkinliklerimizde, seminerlerimizde, çeşitli aktivitelerde görev alarak katılabilirler.

YEŞİLAY TEMEL DEĞERLERİ

İnsan Onuru İçin Bağımlılıklarla Mücadele

Yeşilay’ın amacı, bağımlılık doğurucu risk faktörlerine karşı insan sağlığının korunması ve insan onuruna saygı duyulmasının sağlanmasıdır. Yeşilay tüm çalışmalarında insanlar arasında karşılıklı anlayışı, kardeşliği, dostluğu, işbirliğini ve kalıcı barışı destekler. Yeşilay, her nerede olursa olsun bağımlılıklardan kaynaklanan insan ıstırabını ulusal ve uluslararası kapasitesi dâhilinde önlemek ve dindirmek için gayret sarf eder.

Ayrım Gözetmemek

Yeşilay hizmetlerinde milliyet, ırk, dini inanç, sınıf veya siyasi düşünce farkı gözetmez. Bağımlılıklardan kaynaklanan insan ıstırabını, en acil ve zaruri ihtiyaçlara öncelik vererek kapasitesi nispetinde en etkin tedbirlerle dindirmeye odaklanır.

Bağımsızlık

Yeşilay bağımsız bir sivil toplum kuruluşudur. Yeşilay, insani faaliyetlerinde kamu otoritelerinin yardımcısı olarak, Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından usulüne uygun olarak yürürlüğe konulmuş uluslararası sözleşmeler ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti kanunlarına tabi olup; bu çerçevede, faaliyet alanı ile ilgili uluslararası sözleşmeler yapma ve bunlara uygun hareket etme özerkliğine sahiptir.

Hayır Kurumu Niteliği

Niteliği Yeşilay, hizmetlerinde hiçbir şekilde kişisel ve kurumsal çıkar gözetmeyen gönüllü bir yardım kuruluşudur.

Halk Sağlığı Kuruluşu Niteliği

Yeşilay, başta tütün, alkol ve madde bağımlılıkları olmak üzere her türlü bağımlılık doğurucu faktör ve sürece karşı kurumsal kapasitesi oranında önleyici mücadele programları oluşturan; oluşmuş bağımlılıklarla ilgili olarak ise kamu ve sivil toplumun sahip olduğu terapi ve tedavi hizmetlerinin etkin şekilde seferberliğine çalışan gönüllü bir sivil toplum kuruluşudur.

Bilimsellik

Yeşilay bağımlı-lıklardan korunma, bağımlılıkları önleme, terapi ve tedavi aşamalarında bağımlılıklarla mücadele safhalarındaki davranış pekiştirme ve/veya davranış değişimi sağlama çalışmalarında kanıta dayalı araştırma, analiz ve müdahale yaklaşımını benimser.

Küresellik

Bağımlılıklarla mücadele alanında başka ülke ulusal dernekleri ile eşit statüye sahip olan ve karşılıklı yardımlaşmada onlarla eşit sorumlulukları ve görevleri paylaşan Yeşilay, bağımlılıklarla dünya çapında mücadele edecek küresel bir organizasyon oluşturmayı, böyle bir organizasyonun parçası olarak meseleleri küresel ölçekte görmeyi, küresel ölçekte çalışmayı, küresel standartlarda işlev görmeyi, etkili ve itibar sahibi olmayı ilke edinir.

Toplumsallık

Yeşilay faaliyet gösterdiği her ülke toplumunun her kesiminde ve her yaşam alanında tabandan temsile, bireyden kamu kurumlarına dek her kademede halk sağlığı bilinci oluşturmak üzere örgütlenmeyi, toplumsal düzeyde katılımcı çalışmalar yürütmeyi kalıcı başarılar sağlamanın bir gereği olarak görür.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.