DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST %
BITCOIN 2072616-2,11%
Çankırı
11°

HAFİF YAĞMUR

16:54

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

83 okunma

Sarıkaya, ”Erken Teşhis hayat kurtarır”

ABONE OL
8 Kasım 2021 09:33
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çankırı İl Sağlık Müdürü Hüseyin Sarıkaya, kasım Ayı akciğer kanseri farkındalık ayı olduğunu ve bu hastalığın belirtileri, risk faktörleri, tanı ve tedavisi konusunda bilgilendirmelerde bulundu.

Akciğer kanseri, gerek dünyada gerekse ülkemizde kanser kaynaklı ölümlerin en yaygın nedenidir diyen İl Sağlık Müdürü Hüseyin Sarıkaya, ”Dünya genelinde erkekler arasında en sık görülen kanser türü akciğer kanseri iken kadınlarda 3. sırada yer almakta ve önemini korumaktadır. Halkımızda akciğer kanseri konusunda farkındalık sağlanması, toplum bilincinin geliştirilmesi amacıyla her yıl Kasım ayı “Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı “olarak belirlenmiştir.” dedi.

Hüseyin Sarıkaya, ”Hastalığın Türkiye’de tanı almayaşı 64 olup, 40 yaş altı bireylerde daha nadir olarak rastlanılmaktadır. Yine söz konusu hastalık genellikle ileri evrelerde teşhis edilmektedir. Pek çok popülasyon için bu kanser türünün %80’inde sorumlu etken tütün kullanımıdır.Henüz etkin bir tarama yöntemi bulunmuyor olsa da tütün kontrolünün akciğer kanserine karşı mücadelenin en temel ve en etkin aracı olduğu bilinmektedir.” ifadelerini kullandı.

Akciğer Kanseri risk faktörlerini sıralayarak, belirtilerin, tanının ve tedavinin nasıl yapılacağı konusunda da açıklamalarda bulunan Sarıkaya, ”Hastalığın en önemli sebebi tütün ve tütün ürünleri kullanımı, asbest, Radon Gazı, verem hastalığı (tüberküloz), daha önceden akciğer kanseri geçirmiş olmak, bazı kimyasalların uzun süreli solunması, radyoterapi öyküsü, yüksek düzeyde hava kirliliği, ailede akciğer kanseri öyküsü olmasıdır. Belirtileri ise, geçmeyen veya giderek kötüleşen öksürük, öksürürken kan veya kanlı balgam çıkarmak, derin nefes alırken, öksürürken veya gülerken kötüleşen göğüs ağrısı, iştahsızlık, halsizlik, yorgunluk ve kilo kaybı ses kısıklığı, nefes darlığı, sürekli tekrarlayan veya geçmeyen bronşit ve/veya zatürre gibi akciğer enfeksiyonları olarak sıralanabilir. Peki tanı nasıl konulur? Düz akciğer röntgenleri ile akciğerde kitle tespit edilen hastalarda öncelikle bilgisayarlı tomografi çekilir. Hastadan ya tomografi rehberliğinde ya da bronkoskopi dediğimiz ince bükülebilir bir tüple akciğerine ulaşılarak iğneyle parça alınır. Bu işleme biyopsi adı verilir. Gerekli görüldüğü takdirde farklı görüntüleme tetkikleri de yapılabilir. Tedavinin hastalığının sürecinin durumuna bağlıdır. Hastadan hastaya farklılaşabilmekle birlikte tedavi kararında; hastalığın yeri, evresi, hastanın yaşı ve diğer sağlık sorunlarının varlığı gibi birden fazla faktör etkilidir. Multidisipliner bir çalışma gerektiren bu tedaviler; cerrahi, hedefe yönelik tedaviler, radyoterapi, kemoterapi gibi farklı seçenekleri içermektedir.” dedi.                               

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.