DOLAR 32,3386 0.17%
EURO 35,1876 -0.01%
ALTIN 2.244,640,06
BIST %
BITCOIN 2112394-4,42%
Çankırı

AZ BULUTLU

13:18

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

88 okunma

Üreteropelvik darlık nedir?

ABONE OL
31 Ocak 2020 09:25
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çankırı’da Yeni Gün

Çankırı Özel Karatekin Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları & Çocuk Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet ÖZEL çocuklarda böbrek sağlığı hakkında üreteropelvik çocukluk çağında görülen üriner sistem hastalıklarının önemini vurgulayarak yapılan röportajda konu hakkında gelen soruları yanıtladı.

Üreteropelvik Nedir?

  Üreteropelvik bileşke darlığı, böbrek ile idrarın idrar kesesine taşınmasını sağlayan borucuğun(üreter) bileştiği yerde oluşan kısmi veya tam tıkanıklıktır. Darlığın gerisinde biriken idrar böbrek yapılarında genişlemeye yol açar ve giderek böbrek dokusunda hasar oluşturur.

   Üreteropelvik darlık doğum öncesinde veya yenidoğan döneminde ultrason ile tespit edilen böbrek genişlemelerinin en sık sebebidir. Darlık çok az dereceden çok ciddi derecelere kadar olabilir. Hafif olanlar genellikler böbreğe zarar vermez. Fakat idrar yolu enfeksiyonuna zemin hazırlayabilirler. Ağır vakalar önemli derecede böbrek hasarına yol açabilir.

Üreteropelvik Darlık Belirtileri Nelerdir?

  Tanı; sıklıkla doğumdan önceki ultrasonlarda genişlemiş böbreklerin görülmesi ile konulur. Daha sonra oluşan  veya doğumda tespit edilemeyenlerde idrarda kan olması, idrar yolu enfeksiyonu, böbrek enfeksiyonu, böbrek taşı olması üreteropelvik darlığı düşündürür.

  En çok anne karnında üreter oluşumu sırasında üreteropelvik bileşkeyi çevreleyen kas dokusunun anormal gelişimine bağlı olarak ortaya çıkar. Hayatın daha sonraki dönemlerinde iltihap, taş, skar dokusu, anormal kan damarları veya tümör basısı sonucunda da oluşabilir.

  Tanısal testlerle darlığın derecesi belirlenir ve cerrahi müdahalelerin gerekli olup olmadığına karar verilir.

Nasıl Tedavi Edilir?

  Darlık hafif derecede ise kendiliğinden düzelmesi beklenir. İdrar yolu enfeksiyonunu önlemek için antibiyotik verilebilir. Çocuk, ultrason ile 3-6 ayda bir takip edilir. Daha ağır vakalarda böbrek zedelenme riskinden dolayı cerrahi olarak darlık düzeltilir. Cerrahi girişimin başarı oranı %95 den fazladır. Cerrahi düzeltmeden sonra da böbrek fonksiyonlarının uzun süreli takibi gereklidir. “ diyerek erken tedavinin önemini vurguladı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.