DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST %
BITCOIN 20837170,60%
Çankırı
16°

KAPALI

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

164 okunma

YANAN SİZ OLMAYIN

ABONE OL
9 Ağustos 2021 19:33
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Geçtiğimiz günler başlayan orman yangını söndürme çalışmalarına hız kesmeden devam ediliyor. İtfaiye erleri tarafından kontrol altına alınmaya çalışılan yangınların söndürme aşamasında halktan da bir çok insan yardım eli uzattı. Peki yangınların neden çıktığı, yangın esnasında neler yapılması gerektiği ve sonrasındaki aşamalar ne kadar biliniyor?

Orman yangınları neden çıkar?

İhmal ve dikkatsizlik nedeniyle çıkan orman yangınları; ormanda güvenlik tedbiri alınmadan ateş yakılması, yakılan ateşin söndürülmeden bırakılması, sönmemiş sigara izmariti ve kibritin yere atılması başlıca nedenler olarak bilinmektedir. Orman içinde veya etrafındaki tarlalarda istenmeyen ot veya anızın yakılması, gece aydınlatma için ormanda ateşle dolaşılması, cam ve cam kırıklarının ormanda bırakılması, çocukların orman içinde ateşle oynamaları da orman yangını çıkarabilecek nedenlerdendir.

İhmal ve dikkatsizlik sonucunda çıkan orman yangınlarının yanı sıra kasıtlı çıkarılan orman yangınları da bulunmaktır. Bunlara örnek olarak tarla veya otlakları genişletmek için ormanın bilerek yakılması, orman içinde yapılan kanunsuz işleri gizlemek için yangın çıkarılması, yabani hayvanları uzaklaştırmak için yangın çıkarılması gibi nedenleri sıralayabiliriz.

Orman yangını sırasında neler yapılmalı?

Yangın esnasında yapılması gereken ilk ve en önemli eylem kişilerin önce kendi can güvenliği sağlamak daha sonra yetkililerin talimatları doğrultusunda varsa etrafında bulunan bireylerin can güvenliğini sağlamak olmalıdır. Solunan duman azaltılmalı, eğer duman yoğunluğu fazla ise ıslak bir bez yardımı ile nefes yolları kapatılmalıdır. Cilde teması olan kül ve benzeri cisimlerin hemen temizlenmesi gerekmektedir. Yetkililer tarafından belirlenen güvenli bölgelerde geçici yerleşim kurulmalı (çadır, dinlenme alanı, kamp, vb.) gerektiğinde hızlıca toplanabilinmelidir. Yangın dolayısıyla gerçekleşen dumanlı hava sahası sebebiyle trafik akışı etkilenebilmektedir. Çalışmayan trafik ışıklarına, eksik sokak işaretlerine, yollardaki çöp ve döküntülere dikkat edilmelidir. Yangın sonrasında barajların ve özel kuyuların kirlenmiş olabilme ihtimaline karşı yetkililerden bilgi alınmalıdır.

Orman yangını sonrasında neler yapılmalı?

Yetkililer tarafından yapılan açıklanmalar takip edilmeli daha öncesinde evlere girilmemelidir. Hasarlı binalara, elektrik kaçaklarına ve karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı önlem alınmalı mutlaka kontroller yaptırılmalıdır. Dumandan etkilenmesi muhtemel hastalar (astım, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) veya kalp hastalığı olan kişiler) çocuklar ve hamile kadınlar mutlaka muayenelerini yaptırmalıdır.

Orman yangını sonrası yeşillendirme çalışmaları

Yeşillendirme çalışmaları başlatılmadan önce bölgelerde çimlenmeye müsait alanların tespiti için etüd çalışmaları yapılmaktadır. Yeterli miktarda tohum bulunan alanlar doğal olarak çimlenmesi ve yeşillenmesi için bırakılır. Eğer yeterince fidan stoğu yoksa, yapılacak olan bu fidanların yetiştirilmesi için gerekli tohumların temin edilmelidir. Bu tohumlar Kızılçam tohumlarının olgunlaşma zamanı Nisan-Mayıs ayları olduğu ve yangın yaz aylarında çıktığı için ancak gelecek yılın Nisan-Mayıs aylarında üretilebilir. Tohumlardan üretilen fidanlar tohum üretimini takip eden Şubat-Mart aylarında ekilerek en az 8 ay fidanlıkta dikime hazır hale gelmeleri için beklenir.

Yangından etkilenen alanların tekrar yeşillendirme çalışması, Orman Mühendisleri Odası ve OGEMVAK (Ormancılığı Geliştirme ve Orman Yangınlarıyla Mücadele Hizmetlerini Destekleme Vakfı) tarafından başlatılan kampanyalara bağışlanan fidanlar ile yapılmaktadır. Bunlarla beraber bu kampanyalara bazı özel kurum ve kuruluşlar, sanatçılar, sporcular ve gönüllü olarak bağış yapan insanlar tarafından da katılım sağlanmaktadır. Yapılan tüm bu çalışmalar Orman Genel Müdürlüğü ile işbirliği içinde gerçekleştirilmektedir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.